Kesäkuulumisia

Niin se kesä aina menee nopeasti. Tällä kertaa kesällä tuli tehtyä muutamia juttuja jo valmiiksi ensi vuotta varten, tai muuten vaan valmiiksi kun ovat tarpeeksi kauan takaraivossa (vai eturaivossa…) pyörineet.

Ensi lukuvuonna aloitan työt myös matematiikkatutorina. Sitä silmälläpitäen ilmoitauduin Helsingin yliopiston Lumatikka-opintojaksolle.

Valo-oppia

Tätä tein jo oikeastaan pitkin kevättä. Oikealta valikosta löytyy geogebra-appit aiheeseen valo-oppi (tai tässä linkki). Valo-opissa geogebran puolisuora-komento vastaa valonsädettä (englanniksi ray on kuvaavampi, btw) ja soveltuu siksi hyvin peilien ja linssien sovelluksiin. Paketista löytyy tasopeili, kupera ja kovera linssi sekä kupera ja kovera peili.
Jatkokehittelyssä lienee yhdensuuntaissiirtymä ja/tai kokonaisheijastuminen.

Yhtälö

Yhtälösovelluksessa kone arpoo yhtälön, jota lähdetään muokkaamaan tutulla vaaka-analogialla. Pohdin, josko vaaka ja sen käyttö avautuisivat paremmin, jos oppilaat pääsisivät niitä tarkemmin kokeilemaan. Vaakaan voit lisätä/vähentää x-termejä, samoin kuin vakiotermejä. Vaa’an molemmat puolet voi kertoa tai jakaa luvuilla. Ohjelmasta johtuen jouduin rajaamaan ominaisuudet tiettyihin vaihtoehtoihin, mutta ratkaisu löytynee näillä asetuksilla. Negatiivisia lukuja kuvasin tyypilliseen tapaan ilmapalloilla.

Lukudiplomit matemaattisissa aineissa

Pitääkö matematiikassa tai matemaattisissa aineissa lukea tietokirjoja? Pohdin tätä ajatusta, ja päädyin siihen, että jatkossa kursseillani voi suorittaa lukudiplomeja. Teen diplomitehtäviä sitä mukaa kun löydän sopivia kirjoja. Ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui Roslingin Faktojen maailma. (iso lukusuositus!)

Omasta luokan kirjahyllystä löytyy erityisesti mustakantisia Terra Cognita -sarjan kirjoja, joita olisi tarkoitus tässä myös käyttää. Helpointa olisi, jos kirjat löytysivät koululta omasta pikku kirjastosta. Lukudiplomeista vielä lisää myöhemmin…

Musiikkia…

Kävipä niin, että lupauduin pitämään ensi vuonna 7-luokkalaisille musiikkia. Meillä seiskoilla on omat chromebookit ja ajattelin kokeilla pärjätä kurssin ainoastaan sähköisillä materiaaleilla. Nuotinnukseen aloin heti opettelemaan ilmaista vextab -ohjelmaa. Tämä ei suoraan ole ohjelmointia, mutta eräänlainen merkkauskieli kylläkin. Käyttö lähentelee LaTex:a jos jotain.
Omassa koulussa käytän tällä kurssilla moodle-alustaa. Tästäkin saatan laittaa blogiini käyttökokemuksia… Stay tuned =D

Mitä teille kuuluu? =)

Vastaa