Gapminder

Tilastot ja todennäköisyys. Kirjat ovat pullollaan erilaisia graafeja ja kuvaajia, joista päätellään ja lasketaan asioita. Hyvä niin. Miten tilastoja voisi tutkia jotenkin interaktiivisemmin ja vielä tarkemmin, siten, että samassa kuvaajassa näkyisi muuttujien kehitys ajallisesti, maantieteellisesti tai jonkin muun taustamuuttujan mukaisesti?

Yhden vaihtoehdon antaa Gapminder-työkalut:

(Gapminderin oma nettisivu toiminee hieman joustavammin, kuin tämä upotus)

Työkalulla voi siis tutkia hyvin monia eri muuttujia suhteessa aikaan ja paikkaan. Y.o. kuvaajassa on esitetty eliniän odote ihmisten tulojen (bruttokansantuote maittain) funktiona (huomaa oletuksena logaritminen asteikko). Taustalla pyörii aika, eli kuvaaja on siinä mielessä kolmiulotteinen. Muuttujia voi vaihtaa klikkaamalla.

Mielenkiintoisia kysymyksiä:

  • miten kuvaajassa näkyy suuret sotavuodet?
  • miten lapsikuolleisuus on muuttunut maantieteellisesti ja ajallisesti
  • missä maassa on eniten kännyköitä? Miten Suomi suhtautuu esim. naapurimaihin?
  • Seuraa suuria maita, esim: Intia, Kiina, USA, Venäjä eri muuttujilla. Mitä päätelmiä voit tehdä?

Näkisin, että koulussa voisi työkalusta hyötyä matematiikan ohella vaikkapa yhteiskuntaopissa ja/tai historiassa, missä tutkitaan eri ilmiöiden suhteita toisiinsa. Väitän myös, että oppilaat kaipaavat liikettä ja toimintaa tulostettuihin tilastoihin.

Vastaa