Elämää maapallon ulkopuolella

Yksi erityisen mielenkiintoisista aiheista yläkoulun fysiikassa on avaruus ja vielä tarkemmin maapallon ulkopuolinen elämä. Asia tulee ensimmäisen kerran esiin seiskaluokalla, mutta myös yseillä. Erityisesti jälkimmäisillä – luonnollisesti ryhmästä riippuen – on jo hyvät valmiudet käydä aiheesta aika mukavaakin keskustelua. Tein seuraavan ohjelmarungon tuohon aiheeseen:

  1. Keskustelua eri väitteiden avulla; lähtökohtana Fermin paradoksi: Missä kaikki ovat. Oppilaat ottavat kantaa (samaa mieltä – eri mieltä) väitteisiin ja jokainen perustelee ryhmänä tai yksilönä väitettä. Esimerkiksi: “Emme näe maapallon ulkopuolista elämää, sillä eri elämänmuodot eivät halua tulla löydetyksi”. Tähän oppilaat osaavat keksiä todella hyviä ja monipuolisia perusteluja.
  2. Kysymysten jälkeen jokainen kirjoittaa oman parhaan selityksen esim. postit-lapulle josta saa hyvän näyteikkunan.
  3. Draken kaava. Tämän voisi hyvin tehdä excelissä, esimerkiksi liitteen teidostossa.
  4. Lukudiplomi Stephen Webbin kirjasta Fermin paradoksi, Missä kaikki ovat. Lukudiplomitehtävät alla.

Tästä aiheesta on lyhyt matka myös luonnontieteiden ulkopuolelle, jota ainakaan itse en ole oppilaiden kanssa liikaa pelännyt.

Kaikki materiaali löytyy myös tiedostosta:
Drake ja elämä maapallon ulkopuolella PDF
Lukudiplomi, Missä kaikki ovat DOCX

Vastaa