Minecraft Education ja uudet blokit

UTU – Minecraft: Education Edition

Kaikkihan tietää minecraftin. Noin ainakin yläkouluikäisistä tällä hetkellä. Uneliaimmatkin karpaasit herää kun peli mainitaan. Minecraftin edu-versioon pääsee office365-tunnuksilla ja ohjelma on ilmainen. Ja nyt kun peli toimii chromebookeilla, päätimme vihdoin uskaltaa kokeilla. Suosittelen!

Minecraft on hiekkalaatikkopeli, jossa maailma rakennetaan kuutioista eli blokeista. Pelistä on karkeasti kaksi moodia: nikkaroija- ja selviytyjä -moodit. Nikkaroijassa pelaaja voi käyttää mitä tahansa blokkeja ja hahmo osaa lentää. Tämä toimii kivasti koulussa erilaisissa rakentelutehtävissä. Selviytyjä-moodissa pelaajan tulee itse kaataa puita ja louhia metalleja ja tätä kautta saada uusia aineita ja tavaroita.

Näkisin, että erityisesti nikkaroija-pelimoodi voisi toimia koulussa. Oppilaat tarvitsevat ehdottomasti selkeän ja aika rajatun tehtävän, muuten menee homma leikkimiseksi. Ensimmäinen tehtävä voisi olla jonkin pienoismallin rakentaminen. Egyptin pyramidit tai Roomalaisten temppeli? Titanic tai Nooan arkki? Tai – kuten meillä – fysiikan avaruusjaksossa rakennettiin avaruusalus.

Pelin lataaminen ja aloittaminen

Peli on ladattavissa windowsille/macille sekä chromebookille. Opettaja luo maailman ja aloittaa isännöinnin. Isännöinti tarkoittaa sitä, että muut pelaajat voivat liittyä peliin tietyllä koodilla. Oppilaiden tulee olla samassa verkossa, joten esimerkiksi etäkoulun aikana käyttö ei ollut mahdollista.

Rakentelu ja dokumentointi

Suosittelen kameraa ja portfoliota! Oppilaat rakentelevat töitään ja ottavat kameralla kuvia töistään. Kameran kuvat tallentuvat portfolioon, josta kuvat voi erittäin helposti tallentaa pdf-muotoon ja lähettää edelleen opettajalle.’

Uudet kemian blokit

Pelistä (ainoastaan Edu-versio) löytyy kemian työvälineinä labrapöytä, materiaalihajoitin, yhdistin sekä alkuaineenmuodostin. Uusina blokkeina on myös kaikki alkuaineet.

Alkuaineenmuodostimella voit rakentaa alkuaineita protoneista, elektroneista sekä neutroneista. Näitä voit yhdistää molekyyleiksi yhdistimellä. Materiaalihajoitin toimii taas toisinpäin. Syötä siihen jokin blokki ja näet, mistä alkuaineista se koostuu.

Pelin hallinta

Pelin asetuksissa voi muuttaa esimerkiksi pelaajien oikeuksia, maailman tyyppiä, pelimoodia jne. Pelin sisällä taas on uusia blokkeja. Esimerkiksi reuna-niminen blokki on aita, jota ei voi ylittää eikä alittaa mitenkään. Tämä on hyvä lisä nimenomaan nikkaroija-moodissa.

Salli- ja estä-blokit toimivat nimensä mukaan siten, että ne joko sallivat tai estävät niiden päällä olevien blokkien rakentamisen tai rikkomisen. Nämä yhdessä reunan kanssa mahdollistaa esimerkiksi sellaisen vankilan rakentamisen, josta oppilas ei itse pääse pois. (Tämä ei luonnollisestikaan auta tippaakaan itse tehtävien tekemisessä mutta pienenä uhkana se voi estää esimerkiksi toisten töiden töhrimistä jne.)

Pelin isännöitsijä voi käyttää pelissä myös komentoja. Komento kirjoitetaan chat-kenttään (paina ensin “t”) kauttaviivalla. Esimerkiksi komento /tp @s @r teleporttaa itsesi satunnaisen pelaajan luokse. Näkisin, että opettelemisen arvoisia komentoja ovat ainakin /tp, /fill, /list, /wb, /give, /setworldspawn sekä /clone.. Katso pikaohje alta.

Lataa pikaohje

Tein pienen pikaohjeen, jolla pääsee alkuun. Lataa PDF tästä

Ohjelmointi

Minecraftin agentti on tutustumisen arvoinen olio. Sen avulla opit koodaamaan joko graafista koodia tai tekstikoodina javaa tai pythonia. Tästä lienee uusi blogiteksti vielä paikallaan…

Vastaa